Kurs trwa 5 dni (40 godzin lekcyjnych):
Program I spotkania
3 dni – 27 godzin
Dzień I-III
09:00 – Rozpoczęcie szkolenia
Standardy środowiskowe, etyka środowiskowa
System Zarządzania Środowiskowego (SZŚ) w organizacji
- żywnościowe
- organizacja i zarządzanie
- Infrastruktura
- Główne systemy zarządzania
- Wymagania normy ISO 22000
- Dokumentacja oraz zapisy wg ISO 22000
- Programy wstępne i operacyjne programy wstępne
- Bezpieczeństwo żywności a jakość żywności
- Procesy technologiczne
- Rola urzędowych kontroli
- Polityka bezpieczeństwa żywności
- Realizacja polityki bezpieczeństwa żywności
- Komunikacja wewnętrzna
- Zespół interdyscyplinarny HACCP
Planowanie wdrażania SZŚ
Korzyści z wdrażania systemu zarządzania środowiskowego
13:00 – Przerwa obiadowa,
17.00 – Podsumowanie dnia
Program II spotkania
2 dni – 18 godzin
Dzień IV-V
09.00 – Rozpoczęcie szkolenia
Doskonalenie systemu zarządzania środowiskowego
Integracja systemów zarządzania
Wprowadzenie do akredytacji i certyfikacji
Praca zespołowa
Auditowanie
- Zarządzanie programem auditów
- Działania auditowe (zainicjowanie auditu, przeprowadzenie auditu, działania poauditowe)
- Kompetencje i ocena audytorów wewnętrznych: cechy osobowości, wiedza i umiejętności, wykształcenie, doświadczenie i szkolenie, utrzymywanie i doskonalenie kompetencji, ocena auditorów.
13:00 – Przerwa obiadowa,
17.00 – Podsumowanie dnia
18.00 – Egzamin prowadzony przez niezależnych Ekspertów TÜV Nord Polska