Kurs trwa 5 dni (40 godzin lekcyjnych) i obejmuje 2 spotkania
Program I spotkania
DZIEŃ I-III
09:00 Rozpoczęcie szkolenia
- prawo żywnościowe
- organizacja i zarządzanie
- Infrastruktura
- Główne systemy zarządzania
- Wymagania normy ISO 22000
- Dokumentacja oraz zapisy wg ISO 22000
- Programy wstępne i operacyjne programy wstępne
- Bezpieczeństwo żywności a jakość żywności
- Procesy technologiczne
- Rola urzędowych kontroli
- Polityka bezpieczeństwa żywności
- Realizacja polityki bezpieczeństwa żywności
- Komunikacja wewnętrzna
- Zespół interdyscyplinarny HACCP
13.00 Przerwa obiadowa
17:00 Podsumowanie dnia
Program II spotkania
DZIEŃ IV-V
09.00 - Rozpoczęcie szkolenia
- Sprawozdawczość z prac Zespołu HACCP
- Gotowość na sytuacje kryzysowe
- System zarządzania bezpieczeństwem żywności
- Harmonogram wdrażania systemu HACCP
- Tworzenie dokumentacji procesowej
- Programy wstępne
- Proces zakupów bezpiecznych surowców i materiałów
- Organizacja produkcji
- Analiza zagrożeń
- Walidacja środków nadzoru
- Plan HACCP
- Programy operacyjne
- Weryfikacja systemu
- Działania korekcyjne i korygujące dla CCP
- Zasady nadzorowania dokumentacji oraz zapisów
- Weryfikacja systemu HACCP
- Zasady i tryb postępowania
- Weryfikacja wdrożonego systemu HACCP
- Audit wewnętrzny
- Zarządzanie programem auditów
- Aspekty psychologiczne
- Poufność Integracja systemów w zarządzaniu firmami branży spożywczej
13.00 - Przerwa obiadowa
17:00 - Podsumowanie kursu
17.00 - Egzamin prowadzony przez niezależnych Ekspertów TÜV Nord Polska ostatniego dnia szkolenia.