Kurs trwa 5 dni (40 godzin szkoleniowych) i obejmuje 2 spotkania
Program I spotkania
DZIEŃ I - III
09:00 - Rozpoczęcie szkolenia
- Zarządzanie przedsiębiorstwem
- Pojęcie przedsiębiorstwa
- Trójdzielna formuła zarządzania (funkcje, style i techniki)
- Analiza otoczenia rynkowego firmy (makro-, mikro-, "wnętrze" firmy)
- Wybrane metody analizy pozycji konkurencyjnej i strategicznej przedsiębiorstwa
- Proces planowania strategicznego
- Misja i wizja, a strategia rozwoju firmy
- Źródła przewagi konkurencyjnej
- Formy kooperacji i koncentracji przedsiębiorstw (m.in. fuzje, alianse, spółki joint venture),
- Innowacyjność jako jedno ze źródeł przewagi konkurencyjnej firmy
- Marketing
- Sposoby funkcjonowania przedsiębiorstw
- Koncepcja marketingu mix
- Badania marketingowe
- Strategia produktu
- Trzy "poziomy" produktu
- Fazy cyklu życia produktu
- Strategie w układzie: produkt-rynek
- Polityka cen i marż handlowych
- Pojecie ceny i marży handlowej
- Elastyczność cenowa popytu i elastyczność dochodowa popytu,
- Formuły ustalania cen
- Kanały dystrybucji
- Rodzaje dystrybucji
- Konflikty w kanałach dystrybucji
- Logistyka
- Działania promocyjne
- Etapy planowania działań promocyjnych
- Instrumenty promocji
- Zarządzanie zasobami ludzkimi
- Rekrutacja i selekcja pracowników pod kątem ich kreatywności i innowacyjności.
- Motywowanie płacowe i pozapłacowe,
- System ocen pracowników,
- Innowacyjność jako element systemu oceny pracowników,
- Techniki zarządzania (m.in. delegowanie uprawnień, ZPC),
- Rozpoznanie potrzeb, organizacja i dokumentacja szkoleń,
- System szkoleń ukierunkowany na kreatywność i innowacyjność pracowników.
- Klimat sprzyjający innowacjom
- Wdrażanie zarządzania innowacjami,
- Polityka w zakresie zarządzania innowacjami,
- Zasady dotyczące:
- strategii innowacyjnych,
- planowania działalności innowacyjnej,
- organizacji procesów i struktur,
- pomiaru efektywności,
- kształtowania kultury organizacyjnej charakterze proinnowacyjnym,
- monitorowania otoczenia.
- Struktury i kompetencje
- Rodzaje struktur (m.in. macierzowe i zadaniowe),
- Zadania i kompetencje kadry kierowniczej,
- Tworzenie komórek organizacyjnych,
- Zakresy zadań, uprawnień i kompetencji
- Tworzenie zespołów projektowych,
- Zasady skutecznego komunikowania
- komunikacja formalna i nieformalna,
- bariery komunikacji,
- przepływ informacji w firmie.
- Proinnowacyjna kultura organizacyjna:
- systemy wartości,
- misja i cele strategiczne firmy,
- swobodny przepływ informacji,
- formalne i nieformalne spotkania pracowników,
- zachęcanie do kreatywności.
- Zarządzanie przez jakość
- Pojęcie zapewnienia jakości
- Istota i interpretacja jakości
- Rola jakości w organizacji
- Koncepcja Total Quality Management (TQM)
- Koncepcja "Zarządzania przez jakość" w przedsiębiorstwach,
- Proces wdrażania systemu zapewnienia jakości zgodnego z normami ISO 9000: 2000,
- Rola obsługi klienta w budowaniu systemu jakości
13:00 - Przerwa obiadowa,
17.00 - Podsumowanie dnia
Program II spotkania
DZIEŃ IV - V
09:00 - Rozpoczęcie szkolenia
- Zarządzanie przez jakość
- Pojęcie zapewnienia jakości
- Istota i interpretacja jakości
- Rola jakości w organizacji
- Koncepcja Total Quality Management (TQM)
- Koncepcja "Zarządzania przez jakość" w przedsiębiorstwach,
- Proces wdrażania systemu zapewnienia jakości zgodnego z normami ISO 9000: 2000,
- Rola obsługi klienta w budowaniu systemu jakości
- Wykorzystanie Internetu, Metody rozwijania innowacyjności
- Internet jako medium w działalności firmy:
- Modele wykorzystania Internetu w działalności gospodarczej,
- Ocena przydatności Internetu dla firmy,
- Charakterystyka polskiego Internetu.
- Podstawowe możliwości wykorzystania Internetu w działalności firmy:
- Serwis www,
- komunikacja,
- Zarządzanie relacjami z klientami.
- Zachowania konsumenta w sieci:
- Modele użytkowania Internetu,
- Ocena witryny z punktu widzenia klienta,
- Mierzeni a wartości klienta w sieci,
- Lojalność klienta, a Internet,
- Klient "transakcyjny" i klient "wchodzący w relację".
- Systemy informatyczne oparte o Internet:
- Systemy aukcyjne i przetargowe,
- Systemy CRM
- Systemy wspierające komunikacje.
- Techniki twórczego myślenia
- Techniki swobodnych i wymuszonych skojarzeń (m.in. burza mózgów, analiza morfologiczna, synektyka, metoda fiszek),
- Metoda delficka
- Zarządzanie wiedzą
- Prawo patentowe
- Prawo patentowe w Polsce
- Ustawa "Prawo własności przemysłowej",
- Ustawa "O ochronie konkurencji i konsumentów",
- Ustawa "O znakach towarowych").
- Źródła finansowania innowacji
- Pozyskiwanie funduszy na działalność innowacyjną (źródła wewnętrzne, zewnętrzne),
- Zasady utrzymywania rezerw finansowych,
- Instytucje typu "venture capital",
- Inne metody finansowania działalności (leasing, środki z programów pomocowych, granty, projekty celowe).
- Zasady i etapy zarządzania projektami
- Kierowanie procesami badawczo-rozwojowymi,
- Zasady działania i zadania instytucji wspierających przedsiębiorczość i innowacyjność (PARP, KBN).
- Ocena efektywności innowacji (koszty, a efekty: ekonomiczne, organizacyjne, społeczne)
- Egzamin
- Test wielokrotnego wyboru
13:00 - Przerwa obiadowa,
17:00 - Podsumowanie kursu
18.00 - Egzamin prowadzony przez niezależnych Ekspertów TÜV Nord Polska