Program szkolenia – Menadżer

Kurs trwa 5 dni (40 godzin lekcyjnych) i obejmuje 2 spotkania

Program I spotkania

3 dni – 27 godzin
Dzień I-III
09:00 – Rozpoczęcie szkolenia
  • prawo żywnościowe
  • organizacja i zarządzanie
  • Infrastruktura
  • Główne systemy zarządzania
  • Wymagania normy ISO 22000
  • Dokumentacja oraz zapisy wg ISO 22000
  • Programy wstępne i operacyjne programy wstępne
  • Bezpieczeństwo żywności a jakość żywności
  • Procesy technologiczne
  • Rola urzędowych kontroli
  • Polityka bezpieczeństwa żywności
  • Realizacja polityki bezpieczeństwa żywności
  • Komunikacja wewnętrzna
  • Zespół interdyscyplinarny HACCP

13:00 – Przerwa obiadowa,
17.00 – Podsumowanie dnia

Program II spotkania

2 dni – 18 godzin
Dzień IV-V
09.00 – Rozpoczęcie szkolenia
  • Sprawozdawczość z prac Zespołu HACCP
  • Gotowość na sytuacje kryzysowe
  • System zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • Harmonogram wdrażania systemu HACCP
  • Tworzenie dokumentacji procesowej
  • Programy wstępne
  • Proces zakupów bezpiecznych surowców i materiałów
  • Organizacja produkcji
  • Analiza zagrożeń
  • Walidacja środków nadzoru
  • Plan HACCP
  • Programy operacyjne
  • Weryfikacja systemu
  • Działania korekcyjne i korygujące dla CCP
  • Zasady nadzorowania dokumentacji oraz zapisów
  • Weryfikacja systemu HACCP
  • Zasady i tryb postępowania
  • Weryfikacja wdrożonego systemu HACCP
  • Audit wewnętrzny
  • Zarządzanie programem auditów
  • Aspekty psychologiczne
  • Poufność Integracja systemów w zarządzaniu firmami branży spożywczej

13:00 – Przerwa obiadowa,
17.00 – Podsumowanie dnia

18.00 – Egzamin prowadzony przez niezależnych Ekspertów TÜV Nord Polska

95000 uczestników szkoleń i kursów
> 100 000 uczestników
szkoleń i kursów
17 lat na rynku szkoleń
17 lat na rynku
szkoleń
35 000 instytucji i firm uczestniczących w szkoleniach
38 000 instytucji i firm
uczestniczących w szkoleniach
ponad 220 projektów dofinansowanych UE
ponad 220 projektów
dofinansowanych UE